Aktuellt

Just nu repeterar Universalteatern Molières klassiska komedi Misantropen. Regissör är Christina Wideland som vi har lånat från Teater Tomorrow.

I komedins centrum står Alceste som är den så kallade misantropen, alltså den som inte tycker om människor. Han är en sanningssägare med tydliga svårigheter att anpassa sig till intrigerandet och det sociala spelet i salongerna. Hans hänsynslösa ärlighet och skarpa tunga gör att han ständigt hamnar i olika processer och fejder. Samtidigt är han kluven till det han kritiserar, vilket framgår av den kvinna han förälskat sig handlöst i. Célimène, Alcestes stora kärlek, är nämligen det ytliga sällskapslivets stora stjärna: glittrande vacker, flyktig och bitskt i kommentaren ser hon till att hålla lågan brinnande hos sin hängivna krets av beundrare.

Misantropen skrevs redan 1666 men den har mycket att säga i vår tids kontext av sociala medier där antal ”gilla” och vänner på Facebook har blivit en måttstock på popularitet, där det är lätt att lägga ut snabba kommentarer och utfästelser på webben – och lika lätt att förlora sympatier på grund av ett felsteg. Alceste blir i Universalteaterns version en person som har svårt att förhålla sig till den nya umgängesformen med facebookande och självbespegling på webben.

Handlingen utspelar sig egentligen i Célimènes hus men Universalteatern förlägger den istället till ett gym där ett löst sammanhållet kompisgäng träffas, fikar och tränar tillsammans.