Professor Pilatus

Universalteatern har just nu ett samarbete med JODA, ett integrationsprojekt där vi skapar teater tillsammans med ensamstående flyktingbarn. Detta resulterade i en uppsättning som visades upp för publik i maj 2017. Pjäsen heter Professor Pilatus med manus och regi av Reza Akbarian.

I Professor Pilatus börjar allt med en scen utan ord, bara en öken där några människor kämpar för att dansa sig ur ödets grymma osynliga famn. Därefter landar pjäsen på psykakuten, hos Professor Pilatus och hans patient, bärande på en vålnad på sina axlar.

I Professor Pilatus går kaos och harmoni, fakta och fiktion, religiös tro och ateism, hand i hand. Här är det svårt att skilja mellan vad som är fiktion och vad som är verklighet. Vem som är den friske och vem som är den sjuke. I pjäsen möter vi öknens invånare, den galna professorn, den kloka vålnaden, den sarkastiska elaka demonen och sjuksköterskorna med sin omöjliga uppgift att bringa reda i kaoset.

Professor Pilatus är ett försök att skapa en miniatyr av samtidens verklighet, ett porträtt av den samtida människan, en människa som är sökande efter mening och fotfäste i vardagen. Det är en pjäs som ska bjuda på både tragik och komik – och förhoppningsvis en hel del eftertanke.

Reza Akbarian
Manusförfattare och regissör